Hoe ontstaan pigmentvlekken en wat kun je er tegen doen?

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend huidprobleem waar veel mensen mee te maken krijgen. Ze worden gekenmerkt door donkere verkleuringen van de huid, die kunnen variëren in grootte en vorm. Hoewel pigmentvlekken meestal onschadelijk zijn, kunnen ze voor sommige mensen cosmetisch storend zijn. Om de oorzaak van pigmentvlekken te begrijpen, is het belangrijk om te weten hoe pigmentatie in de huid werkt.

Hoe ontstaat pigment?

De kleur van onze huid wordt bepaald door een pigment genaamd melanine, dat wordt geproduceerd door speciale cellen in de huid, melanocyten genaamd. Melanine beschermt de huid tegen de schadelijke effecten van de zon door ultraviolette (UV) straling te absorberen. Wanneer de huid wordt blootgesteld aan de zon, produceren de melanocyten meer melanine, wat resulteert in een donkerdere huidskleur of een bruine kleur door bruining.

Pigmentvlekken ontstaan wanneer er een ongelijke verdeling van melanine in de huid is. Dit kan om verschillende redenen gebeuren:

1. Overmatige blootstelling aan de zon is een van de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken. Langdurige blootstelling aan UV-straling kan leiden tot overproductie van melanine en de vorming van donkere vlekken op de huid. Dit geldt vooral voor mensen met een lichte huidskleur, omdat zij gevoeliger zijn voor de schadelijke effecten van de zon.

2. Hormonale veranderingen in het lichaam kunnen ook pigmentvlekken veroorzaken. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, dat optreedt bij zwangere vrouwen als gevolg van veranderingen in hormoonspiegels. Hormonale anticonceptiva en hormoonvervangende therapie kunnen ook pigmentvlekken veroorzaken.

3. Huidletsel, zoals snijwonden, brandwonden of acne, kan leiden tot de vorming van pigmentvlekken. Het genezingsproces van de huid kan leiden tot een overproductie of onregelmatige verdeling van melanine, waardoor donkere vlekken ontstaan.

4. Sommige mensen hebben genetisch gezien meer kans op het ontwikkelen van pigmentvlekken. Als pigmentvlekken in de familie voorkomen, is de kans groter dat iemand er ook last van krijgt.

Wat kun je tegen pigment doen?

Nu we de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken hebben besproken, is het belangrijk op te merken dat preventie en bescherming de beste manieren zijn om pigmentvlekken te voorkomen. Het gebruik van een breedspectrum zonnebrandcrème met een hoge SPF is essentieel om de huid te beschermen tegen UV-straling. Breng het royaal aan op blootgestelde huid en herhaal dit ongeveer iedere 2 uur.

Je kunt echter ook huidverzorgingsproducten gebruiken om pigment te verminderen. Om pigmentvlekken effectief te bestrijden, zijn er meerdere ingrediënten die veelbelovende resultaten bieden. In deze blog bespreken we er 2; niacinamide en tranexaminezuur.

Niacinamide

Niacinamide, ook bekend als vitamine B3, heeft bewezen de productie van melanine te remmen en kan helpen bij het vervagen van bestaande pigmentvlekken. Het heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen die de huidkalmering bevorderen en de algehele teint verbeteren.

Tranexaminezuur

Tranexaminezuur is een opkomend ingrediënt dat bekend staat om zijn vermogen om het enzym te remmen dat verantwoordelijk is voor de overproductie van melanine. Dit helpt bij het verminderen van hyperpigmentatie en het herstellen van een egale huidskleur. Door producten te kiezen die deze ingrediënten bevatten en ze regelmatig te gebruiken, kun je de strijd tegen pigmentvlekken effectief aanpakken en een helderdere, egalere huid bereiken.

Let op: het gebruik van zonbescherming is essentieel om optimale resultaten te behalen én te behouden!

Pigmentvlekken worden dus veroorzaakt door een onregelmatige verdeling van melanine in de huid. Blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen, huidletsel, ontstekingen en erfelijkheid zijn de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het gebruik van zonnebrandcrème en het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon, kun je helpen pigmentvlekken te voorkomen.

De waardering van theskindepartment.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 108 reviews.
Winkelmand