Dode huidcellen verwijderen doe je zo

Waardoor worden dode huidcellen veroorzaakt en hoe kan je ze nou het beste verwijderen? Onze huid is constant in beweging, beneden in de diepere huidlagen vindt de celdeling plaats. Deze nieuwe frisse cellen reizen naar de bovenkant en vervangen de oude cellen. Je huid is zich dus constant aan het vernieuwen. Maar waar blijven die oude huidcellen nou en moet je ze weghalen? In dit artikel vertellen we je alles daarover.

Beschermlaag

Onze bovenste huidlaag functioneert als een barrière. Dit biedt bescherming tegen de buitenwereld en geeft de huid weerstand. Het pantser van duizenden verharde dode huidcellen zorgt dat UV-straling en chemische stoffen en ongewenste bacteriën de huid niet kunnen binnendringen. Andersom zorgt het ervoor dat het mineralen en vocht binnenblijven. Zoals we hierboven al benoemen, worden de cellen in de beschermlaag continue vervangen. De oude cellen laten los en worden door nieuwe cellen vervangen. Dit is ook wel nodig want onze buitenste huidlaag wordt constant aan externe factoren en slijtage blootgesteld. Een mens verliest zo gemiddeld 1 tot 2 gram dode huidcellen per dag. Soms verloopt dit proces niet goed en zijn er cellen die aan de huid blijven plakken.

Wat zijn de nadelen van dode huidcellen?

Als huidcellen niet goed loslaten stapelen ze zich op. Het gevolg is dat de bovenste huidlaag zich verdikt. Helaas gebeurt dit niet gelijkmatig, maar ontstaan er kleine hobbels en bobbels van dode huidcellen. Een teveel aan dode huidcellen maakt de huid dus minder glad. Welke invloed heeft dit op de huid? Hoe gladder het huidoppervlak is, des te meer licht er wordt weerkaatst en hoe helderder de teint. Vergelijk dit met vieze ramen; die zien er ook niet helder uit zolang er viezigheid op zit. Verwijder je dit dan gaan ze prachtig glanzen en kan je er goed doorheen kijken.

Naast de invloed op de kleur en glans van de huid, kan het teveel aan dode huidcellen vast komen te zitten in de porie. Als het zich daar mengt met talg, kunnen er door de opstopping mee-eters en puistjes ontstaan.

Met deze tips krijg jij een supermooie glow

Door het verwijderen van dode huidcellen kun je dus de textuur en kleur van de huid verbeteren, onzuiverheden verminderen én een prachtige frisse glow creëren. Wie wil dat nou niet?

Een effectieve manier om dode huidcellen in het gezicht te verwijderen, is door middel van een exfoliant met milde zuren of enzymen. Het is belangrijk om dit op de juiste manier te doen, passend bij jouw huidconditie.

Waar bij een scrub de huidcellen verwijderd worden door wrijving en korrels, weekt een exfoliant de dode huidcellen voorzichtig los. Hierdoor wordt de huid gladder, egaler en zullen er minder snel mee-eters en puistjes ontstaan. Daarnaast stimuleert het de celdeling en vochtbalans in de huid.

Gebruik een exfoliant altijd in de avond en bouw het gebruik langzaam op. Start bij voorkeur met 1-2x per week en bouw dit langzaam op tot dagelijks gebruik. Krijg je last van schilfering of een te droge huid? Geen man overboord! Gebruik het product gewoon wat minder vaak.

Welke exfoliant heb jij nodig?

Is jouw huid vet en heb je last van mee-eters en puistjes? Dan adviseer ik een exfoliant met BHA (salicylzuur). Dit ingrediënt is oplosbaar in vet en kan daardoor de porie ook van binnen schoonmaken. Zo voorkom je het ontstaan van nieuwe puistjes.

Glycolzuur is geschikt voor oudere en (minder) gevoelige droge. Door de kleine molecuul grootte kan het diep in de huid doordringen en heel effectief werken. Dit maakt de kans op irritatie wel wat groter en dat maakt het niet geschikt voor gevoelige huiden.

Heb jij een vrij gevoelige huid of ga je op zonvakantie? Dan adviseer ik om een of enzymatische peeling of huidreiniger met melkzuur te gebruiken. Deze helpen de huid te egaliseren en vernieuwen zonder deze uit te drogen. In sommige gevallen kan de gevoelige huid ook een exfoliant met salicylzuur verdragen. Maar dit geld niet voor iedereen. Probeer dit dus altijd voorzichtig uit.

Geschikte producten:
Meditopics Huidreiniger PH 3.5 op basis van melkzuur
Meditopics biologische peeling
Image Skincare Intense Brightening exfoliating powder
Meditopics AHA gel 5%
Meditopics Salicylzuur 2%

Zonbescherming

Door het gebruik van een exfoliant wordt de huid iets gevoeliger voor de zon. Bescherm de huid daarom overdag altijd met een crème met minimaal factor 30. Wees terughoudend met het gebruik van zuren in de zomer of op een zonvakantie.

Wil jij meer informatie over het verwijderen van dode huidcellen of twijfel je welke exfoliant bij jouw huid past? Onze huidtherapeut helpt je graag!

De waardering van theskindepartment.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 110 reviews.
Winkelmand