Een droge huid in de winter, hoe komt dat?

Je hebt je vast weleens afgevraagd hoe het toch komt dat je huid in de winter (sneller) uitdroogt. Dat de luchtvochtigheid er iets mee te maken heeft, wist je ongetwijfeld al. Maar hoe komt dat nou precies, wat gebeurt er dan, en hoe kun je je droge huid weer helpen herstellen? Ik vertel je er graag meer over! 

Oorzaken droge huid

De oorzaken van een droge huid lopen uiteen en komt in de winter bij veel mensen nét wat vaker voor. Het komt er dan uiteindelijk op neer dat de natuurlijke barrière niet meer in balans is. Deze beschermende laag bestaat voornamelijk uit vetten. De nummer één reden dat je huid droog is, komt door het gebruik van (bepaalde) zeep, reinigers en ontsmettingsmiddelen die deze vetten oplossen. Als dit gebeurt, heeft je huid meer moeite om de vochtbalans op peil te houden. Daardoor krijg je last van bijvoorbeeld een schrale, trekkende huid, schilfers, beschadigingen zoals kloofjes en roodheid. 

Je hebt nu in corona-tijd bijvoorbeeld vast wel gemerkt wat het gebruik van al die desinfectiemiddelen en het vele handen wassen doen met je handen. Niet fijn!

En waarom een droge huid in de winter?

Dat klinkt allemaal heel logisch, maar waarom heb je dan meer last van een droge huid in de winter? Tijdens de koude wintermaanden is de lucht – zeker binnen door het verwarmen van je huis – een stuk droger. De luchtvochtigheid is over het algemeen een stuk lager. Dat zorgt ervoor dat vocht uit je huid wordt onttrokken. Denk maar eens aan een klamme zomer, hoe je huid vochtig blijft als je zweet en vergelijk dat met een koude winter. Ook gaat de talgproductie die zorgt voor de beschermlaag bij temperaturen onder ca. 8 graden in een soort winterslaap. Je natuurlijke barrière werkt dus minder goed, zeker in het begin van de winter als je nog aan de kou moet wennen. Door de kou trekken verder de bloedvaatjes onder de huid samen, wat voor een verminderde zuurstoftoevoer zorgt. Dit alles zorgt samen voor een voedingsbodem voor een droge huid!

Wat te doen in de winter

Je huid kan in winterse omstandigheden dus wel een beetje hulp gebruiken. Naast alle ‘effecten van buiten’, kan het zo zijn dat je last hebt van een droge huid door een aangeboren huidziekte of ouderdom. Een ouder wordende huid kan bijvoorbeeld moeilijker vocht vasthouden, de beschermlaag doet z’n werk minder goed. De lage luchtvochtigheid in de winter zorgt er dus helaas voor dat je er nóg meer last van hebt. Wat kun je doen om een droge huid te helpen herstellen?

Luchtvochtigheid in orde

Breng de luchtvochtigheid in je huis in orde. Zorg voor een goede ventilatie in je huis en gebruik bij vrieskou eventueel een luchtbevochtiger. Je ziet in zulke periodes dat de vochtigheid te ver kan dalen. Zo tussen de 40 en 60% is ideaal.

Kies geschikte huidverzorgingsproducten

Gebruik huidverzorgingsproducten met een beschermende werking en ingrediënten die de
vochtbalans helpen herstellen. Drie bekende ingrediënten die een droge huid op de juiste manier
verzorgen, zijn:

  • Hyaluronzuur
  • Vitamine E
  • Vitamine C

De eerste is een zuur dat vocht aantrekt vanuit de huidlagen die dieper liggen. Vitamine E heeft vooral effect op de beschermingslaag en gaat daar vochtverlies tegen. Als het zonnig en droog is, komt vitamine E ook van pas, omdat het tegelijkertijd beschermt tegen zonschade. Vitamine C is eigenlijk altijd een top-ingrediënt, omdat het de natuurlijke barrière van je huid sterker maakt. Daarnaast heb je vast ook veel gehoord over melkzuur. Ook dat is een waardevol ingrediënt in bijvoorbeeld exfolianten of maskers.

Niet krabben of wrijven

Deze tip is makkelijker gezegd dan gedaan als je last hebt van een droge huid, maar ga alsjeblieft niet krabben of wrijven! Dat beschadigt je huid alleen maar meer. Een beschadigde huid droogt nog meer uit. Let hierbij ook op als je jezelf afdroogt met een handdoek. Dep je gezichtshuid voorzichtig en ga niet te ruw om met de handdoek.

Help je huid herstellen en ontspannen met deze ampullen van Toskani, speciaal voor de gevoelige huid.

Kamp jij met een droge tot zeer droge huid en zijn de omstandigheden extreem? Dan komt de DP Dermaceuticals Veneer crème van pas.

Je huid en handen hydrateer je optimaal met deze hydraterende hand- en bodylotion uit de Vital C lijn van IMAGE Skincare.

De Vital C-lijn van IMAGE Skincare biedt verschillende producten die heel geschikt om je huid in de winter gehydrateerd te houden. Een weldaad voor de beschadigde huid. Toskani biedt ook verschillende producten die perfect zijn voor de verzorging van de droge huid. DP Dermaceuticals is daarnaast een fantastisch merk voor de ouder wordende huid, die eerder droog aanvoelt dan een jonge huid. Bekijk de producten van DP Dermaceuticals die dan van pas komen.

0
De waardering van theskindepartment.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 106 reviews.
Winkelmand