Het belang van een goede zonbescherming met SPF

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen; huidschade door externe factoren voorkom je het beste door gebruik te maken van een goede zonbescherming/(dag)crème met SPF en die herhaaldelijk aan te brengen. Zo voorkom je dat de zon zijn werk doet en mogelijk schade aanbrengt aan je huid. Maar wat voor typen straling zijn er en welke producten zijn er nu in de markt?

Welke straling is er?

De zon geeft UV-straling af, dat is wat de meeste mensen wel weten. Maar eigenlijk zijn het drie soorten UV-straling, namelijk:

  • UVA
  • UVB
  • UVC

UVA

De meeste straling die de aarde bereikt, is UVA-straling. We verbranden hier niet direct door, maar het dringt wel gewoon door in je huid waardoor het je huid kan beschadigen. Een directe aanstichter van huidveroudering.

UVB

Te veel UVB-straling en je begint daadwerkelijk te verbranden! Aan de andere kant heb je UVB-straling ook nodig, omdat deze vitamine D-aanmaak bevordert. Loop je gewoon even buiten of maak je een ommetje, dan krijg je genoeg UVB-straling binnen om vitamine D aan te maken. Ga je langer ‘bakken’ in de zon, dan moet je je écht gaan insmeren om je huid te beschermen tegen te veel van deze straling.

UVC

Als UVC-straling de aarde zou bereiken, zou dat nog veel meer invloed hebben. Deze is namelijk veruit de meest schadelijke van de drie, maar gelukkig hebben we er geen last van omdat deze niet doordringt tot de aarde.

Welke zonbescherming / zonnebrandcrème moet ik dan hebben?

Zoals je net hebt gelezen, brengen zowel UVA- als UVB-straling schade aan in de huid. Daarom is het van belang een zonnebrandcrème aan te schaffen die bescherming biedt tegen beiden. Deze crèmes die tegen beiden beschermen, hebben als werkzame ingrediënten titanium- en zinkoxide. In tegenstelling tot chemische filters (die alleen beschermen tegen UVB), zorgen deze ingrediënten voor een soort spiegel die de zonnestralen weerkaatsen van je huid. Dit noemen we ook wel breedspectrum UVA- en UVB-filters en het is van belang om hierop te letten als je een crème aanschaft.

Bij The Skin Department verkopen we alleen maar zonbescherming met breedspectrum UVA- en UVB-filters, die dus je huid beschermen tegen directe zonschade en zonverbranding. Even wat zonbescherming op een rij:

Hoe vaak moet ik nou zonbescherming smeren?

Het is deels afhankelijk van wat je aan het doen bent en wat de beschermingsfactor is.  Zwem je in de zee en ben je op het strand, dan moet je je huid weer sneller insmeren om verbranding en schade te voorkomen dan dat je gewoon buiten wandelt. Over het algemeen is de regel dat je iedere twee uur je huid opnieuw moet insmeren om hem zo optimaal mogelijk te beschermen.

De waardering van theskindepartment.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 106 reviews.
Winkelmand