Wat te doen tegen een vette huid?

Er is niks zo vervelend als een vette huid en alles wat daarbij komt kijken. In deze blog leggen we je uit hoe een vette huid ontstaat én wat je er zelf aan kunt doen. Of je nou man, vrouw, jong of oud bent, al een hele huidverzorgingsroutine hebt of juist helemaal nieuw bent hierin, we geven je enkele handige tips en tricks hoe je jouw vette huid kunt aanpakken!

Hoe ontstaat een vette huid?

In je huid zitten talgklieren. Een vette huid ontstaat als je talgklieren een beetje op hol zijn geslagen en te veel talg (huidsmeer) produceren. Dit overschot aan talg zit als een laagje op je huid en zorgt er dus voor dat deze vettig aanvoelt en mogelijk ook een beetje glimt.

De productie van talg wordt beïnvloed door meerdere factoren, zoals hormonen, leeftijd, geslacht en leefstijl. Zo zie je bijvoorbeeld in de pubertijd dat tieners bij opspelende hormonen meer last hebben van de overproductie van talg.

Waarom heb ik die talgklieren dan nodig?

Eigenlijk lijken ze super onhandig, zeker als je dus last hebt van een vette huid! Maar je hebt talg écht nodig voor een gezonde huid, het beschermt je huid namelijk tegen invloeden van buitenaf. Talg zorgt ervoor dat je huid niet zomaar uitdroogt en dus soepel blijft (te weinig talg is dus ook zeker niet goed) en daarnaast beschermt het tegen schimmels en bacteriën.

Wat is het effect van een vette huid?

Op zichzelf is het niet schadelijk, maar het kan wel echt vervelende gevolgen hebben. Een vette huid verstopt namelijk de poriën en verstopte poriën kunnen weer leiden tot mee-eters en acné (puistjes). Ook kan je huid vaak glimmen.

Wat kan ik doen?

Als je last hebt van een vette huid kun je dit het beste op twee manieren aanpakken. Enerzijds kun je kijken ‘van binnenuit’, dus hoe de vette huid ontstaat en kun je bijvoorbeeld rekening houden met je voeding. Denk hierbij aan het verminderen van eten en drinken van zuivelproducten en het binnenkrijgen van de juiste vetten (Omega 3 en 6).

Naast de benadering van binnenuit, heb je soms ook gewoon pech als je hier last van hebt en dan kun je met de juiste huidverzorgingsproducten de gevolgen van een vette huid tegengaan.

Gezichtsverzorging bij een vette huid

De simpelste stappen die je kunt nemen in je huidverzorging zijn reinigen en exfoliëren. Deze stappen zijn erop gericht om je poriën open te houden en je huid dus ‘te laten ademen’. Zo zorg je ervoor dat het vette laagje van de huid wordt verminderd en de talgklieren niet of nauwelijks kunnen verstoppen.

Reinig tweemaal daags je huid (zeker als je make-up gebruikt!) met een huidreiniger met melkzuur en spoel vervolgens je huid af met water. Probeer zo goed mogelijk alle reiniger van je huid te spoelen, je wilt het liefst zo min mogelijk achterlaten.

Nadat je de huid hebt gereinigd kun je deze behandelen met een exfoliant. Met een exfoliant verwijder je dode huidcellen en het vermindert ook puistjes en verstopte poriën. Een exfoliant met salicylzuur (een BHA) werkt naar onze mening het beste!

BHA’s zijn organische, in vet oplosbare zuren die je gebruikt als exfoliant. Daardoor kan een BHA diep in de vette huid doordringen en heeft het ook een ontstekingsremmende werking. Je kunt producten met salicylzuur dus perfect inzetten tegen (actieve) acne, roodheid en mee-eters.

Je kunt echt nog wel meer stappen toevoegen in jouw huidverzorging, maar als je een vette huid wilt bestrijden zijn dit de minimale en de belangrijkste stappen! Wil je een specifieker advies voor jouw huid? Vraag dan advies aan onze huidtherapeut.

De waardering van theskindepartment.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 106 reviews.
Winkelmand