Wat is de oorzaak van striae?

Wat is striae?

Striae zijn dunne littekens die op de huid verschijnen als gevolg van overmatig uitrekken van de huid. Ze komen vaak voor op de buik, heupen, borsten, billen en bovenarmen en zijn meestal rood of paars van kleur wanneer ze net zijn ontstaan. Na verloop van tijd verbleken ze tot een witte of lichtgele kleur.

Hoe ontstaat striae?

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van striae, waaronder:

  • Als je in korte tijd veel gewicht kwijtraakt of aankomt, rekt de huid uit en kan er striae ontstaan
  • Bij zwangerschap neemt de huid van de buik, heupen en borsten vaak toe in omvang als gevolg van hormonale veranderingen. Dit kan leiden tot het ontstaan van striae op deze gebieden.
  • Tijdens de puberteit kan het lichaam snel veranderen als gevolg van hormonale veranderingen.
  • Sommige mensen lijken gevoeliger te zijn voor het ontwikkelen van striae dan anderen. Dit suggereert dat erfelijkheid een rol kan spelen bij het ontstaan van deze littekens.

Hoe kun je het voorkomen?

Hoewel het niet altijd mogelijk is om striae helemaal te voorkomen, kun je wel enkele stappen ondernemen om het risico op het ontwikkelen van deze littekens te verkleinen. Probeer gezond te blijven en je gewicht op een gezonde manier te houden. Als je gezond bent en je gewicht op een gezonde manier behoudt, verklein je het risico op het ontwikkelen van striae.

Daarnaast is het belangrijk om je huid goed te hydrateren, hierdoor verhoog je de elasticiteit en vermindert tevens het risico op het uitrekken van de huid. Gebruik een crème of lotion met vitamine E, dit kan helpen bij het behouden van de elasticiteit van de huid en kan het risico op het ontwikkelen van striae verminderen. Ook is het verstandig om de huid te masseren tijdens de zwangerschap. Net als vitamine E kan dit helpen bij het behouden van de elasticiteit van de huid.

Hoe kun je striae behandelen?

Hoewel striae nooit helemaal zullen verdwijnen, zijn er enkele behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van de zichtbaarheid en het verbeteren van de huidstructuur:

  • Microdermabrasie: dit is een behandeling waarbij je bovenste laag van de huid verwijdert met behulp van kleine kristallen.
  • Chemische peeling: tijdens een chemische peeling brengt de behandelaar een zuur aan op de huid om de bovenste laag van de huid te verwijderen.
  • Laserbehandelingen: er zijn verschillende laserbehandelingen die bijvoorbeeld een huidtherapeut gebruikt om de zichtbaarheid van striae te verminderen en de huidstructuur te verbeteren. Dit omvat onder andere fractional laserbehandelingen en lasers die gebruikmaken van lichtgevende diodes.
  • Crèmes en lotions: er zijn verschillende crèmes en lotions op de markt die de zichtbaarheid van striae kunnen verminderen. Er is geen wondercrème die striae weghaalt, maar je kunt wel een crème met vitamine E gebruiken of bijvoorbeeld de Repairing Gel van Toskani.

Het is belangrijk om te onthouden dat het behandelen van striae vaak tijd kost en dat de resultaten variëren van persoon tot persoon. Het is daarom aan te raden om professioneel advies te vragen voordat je een behandeling ondergaat en om realistische verwachtingen te hebben wat betreft de resultaten.

De waardering van theskindepartment.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 106 reviews.
Winkelmand