De huid reinigen met exfoliant, wat is het?

Vaak lees je dat het exfoliëren van je huid met een exfoliant een belangrijk onderdeel is van je dagelijkse huidroutine. Maar wat is een exfoliant nou eigenlijk, hoe exfolieer je jouw huid en waarom is dat goed voor je? In deze blog leggen we het allemaal aan je uit!

Wat is een exfoliant en waarvoor gebruik je het?

Een exfoliant is een product dat je gebruikt om je huid te reinigen en verzorgen. Het bevat kleine deeltjes die de dode huidcellen en andere vuiligheid van je huid verwijderen. Een belangrijke stap dus in jouw huidroutine! Naast dat en exfoliant verfrist helpt het ook bij het verminderen van littekens, mee-eters, puistjes en andere huidaandoeningen. Door je huid regelmatig te exfoliëren krijg je een gezondere, jongere en stralende huid.

Het woord ‘exfoliëren’ is afgeleid van het Latijnse werkwoord ‘exfoliare’, dat ‘afpellen’ betekent. Er wordt dus een laagje van je huid afgepeld.

Hoe exfolieer ik mijn gezicht?

Je kunt het exfoliëren eenvoudig als stap in jouw huidroutine opnemen, je bent er zelfs zo mee klaar! Zorg ervoor dat je eerst je huid reinigt en eventueel een toner gebruikt voor dat je je exfoliant aanbrengt met een wattenschijfje (als hij vloeibaar is) of gewoon met je vingertoppen (bij een crème). Vervolgens kun je nog een serum of crème naar behoefte aanbrengen, je hoeft de huid niet eerst af te spoelen of te wachten.

Welke zuren worden gebruikt in exfolianten?

De zuren die veelal worden gebruikt in exfolianten, zijn in te delen in twee groepen, de AHA’s en de BHA’s. Ieder zuur gebruik je voor andere huidtypen of -aandoeningen.

Alfahydroxyzuren (AHA)

Onder AHA’s vallen melkzuren en glycolzuur. Exfolianten met deze zuren zijn geschikt voor de droge huid en voor een huid met zonschade (en de verouderde huid). Deze zuren verhelderen de teint van de huid, verbeteren de textuur en gaan tekenen van huidveroudering tegen.

Betahydroxyzuren (BHA)

Onder BHA’s valt salicylzuur. Salicylzuur is geschikt voor alle huidtypen, maar het kan vooral nuttig zijn voor mensen met een vette of acne-gevoelige huid. Het helpt om overtollig talg te verminderen, waardoor de huid minder glanzend aanvoelt. Het kan ook helpen om ontstekingen te verminderen en de overmatige productie van talg te reguleren. Salicylzuur is ook effectief tegen littekens, ouderdomsvlekken en mee-eters en heeft een ontstekingsremmende werking.

Welke producten zijn geschikt voor mij?

Vaak is het even aftasten welke exfoliant geschikt is voor jouw huid en waar je eventueel last van hebt. Hierboven kun je lezen welke soorten zuren voor welke huidtypen gebruikt kunnen worden. Producten met een exfoliërende werking zijn vaak ook beschikbaar met zuren in verschillende concentraties. Zo kun je een product uitzoeken die goed past bij jouw huid. Heb je last van vette, onzuivere huid met acné, dan is bijvoorbeeld de Meditopics Salicylzuur een aanrader om mee te exfoliëren. Liever een exfoliant met een AHA voor het aanpakken van tekenen van huidveroudering? Dan is de Ageless Total Facial Cleanser met glycolzuur een aanrader of kies de Total Resurfacing Masque die een egaliserende werking heeft op de teint en huid in zijn algemeen. Dit masque bevat zowel AHA’s als BHA’s.

Meer weten over ingrediënten in huidverzorging? Lees dan meer op onze Skinfo-pagina. Of ben je op zoek naar advies op maat? Neem dan vrijblijvend contact op met onze huidtherapeut!

De waardering van theskindepartment.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 110 reviews.
Winkelmand