Je huid met pigmentvlekken door de zon verzorg je zo

Als je last hebt van pigmentvlekken en pigmentschade door de zon, wil je nieuwvorming ervan voorkomen, zeker als je ook pigmentbehandelingen hebt ondergaan. Je kunt niet altijd de oorzaak van pigment aanpakken, als het bijvoorbeeld door hormonale factoren, medicatie of zwangerschap ontstaat, maar wel de invloed van externe factoren zo minimaal mogelijk houden. Daarom is het van belang je huid goed te beschermen. In deze blog leg ik uit wat je hieraan kunt doen én behandel ik enkele feiten en fabels over zonschade.

Werkt de zonnebank om pigmentvlekken te voorkomen?

Je hoort vaak van mensen dat ze voor de vakantie even voorbruinen onder de zonnebank. Meestal doet mensen dit omdat ze denken dat het niet alleen mooier is, maar omdat je dan ook minder snel zou verbranden. Dat is niet waar! Het is belangrijk om te onthouden dat ieder bruin kleurtje van je huid een reactie is op DNA-schade. In heel veel gevallen kan het lichaam dit zelf oplossen, maar helaas niet altijd (dan kan er dus pigmentschade en een pigmentvlek ontstaan). Het blijkt dat zonnebankgebruikers zelfs ongeveer 20% meer risico hebben op kwaadaardige huidplekjes (melanoom). Bij zonnebankgebruikers onder de 35 jaar loopt dat zelfs op tot 59% kans op een melanoom op latere leeftijd. Zo fijn is een zonnebank dus niet..

Een zonnebank geeft slechts een vluchtige vorm van bruining door een agressief proces in de huid op gang te brengen. Dit geeft maar een beschermingsfactor van 2-4, dat is niets! Om verbranding (en pigmentvlekken) te voorkomen heb je in de zomer minimaal een factor 30 nodig en in de winter een factor 15 om jouw huid te beschermen. Mijn advies is dan ook om de zonnebank helemaal te mijden en op je vakantiebestemming (of thuis natuurlijk) gewoon goed te smeren met een SPF om jouw huid écht te beschermen.

Ook mét een zonbeschermingsproduct kun je mooi bruin worden. Wanneer je een goede zonbeschermer gebruikt, stel je het rood worden van de huid uit. Daarmee rem je dus de agressieve vorm van bruining (verbranding), dan krijg je op een veiligere manier een kleurtje!

Pigmentplekken in je gezicht door pilotenbrillen.

Wist je dat pilotenbrillen met een metalen frame ook pigmentvlekken in je gezicht kunnen veroorzaken? Het wordt op internet veel benoemd (veelal buitenlandse sites) en het wordt veroorzaak door de weerkaatsing van zonlicht op het metalen brilmontuur. Omdat de bril daarnaast ook nog over de huid wrijft, ontstaat er een vorm van mechanische schade. De pigmentvlekken ontstaan dan ook exact op de plek waar de rand van het montuur de huid raakt. Deze vorm van zonschade is heel makkelijk herkenbaar aan het sproetachtige patroon. Kunststof frames dragen is het beste advies wat er wordt gegeven om dit te voorkomen.

Last van oogirritaties door SPF?

Heb jij veel last van oogirritaties door SPF omdat het in je ogen loopt? Er zijn speciale zonbeschermers op de markt voor de oogcontour. Deze zijn specifiek aangepast om draagbaarder te zijn voor de oogcontour. Hierdoor lopen ze minder uit en is de kans kleiner dat je oogirritaties krijgt. Wil jij pigmentvlekken rondom de oogcontour voorkomen? Dan is het heel erg goed om dit in de zomer te gebruiken.

Goed beschermen tegen pigmentvlekken geldt ook voor de lippen

Je herkent het vast wel, droge lippen of een bruin velletje na een dagje strand. Dit betekent dat ze verbrand zijn geweest. Ook voor de lippen zijn er speciale spf producten zoals de Restoring post-treatment lip enhancement van Image Skincare. In dit product zitten geen maskerende werkstoffen omdat deze niet heel erg smakelijk zijn om te proeven (je smeert het immers op je lippen). In heel veel normale zonbeschermingsproducten voor het gelaat zitten namelijk wél maskerende werkstoffen (parfum) om de muffe geur van de zonfilter te maskeren, minder smakelijk dus.

Waarom werkt zonbescherming tegen pigmentvlekken niet de hele dag?

Zonbeschermingsproducten zijn altijd gemaakt voor plaatselijk gebruik. Literatuur laat zien dat als een SPF in je dag-verzorging zit, je daar minder goed mee smeert en de dekking minder egaal is dan bij een zonbeschermingsproduct. Dit komt omdat je een dagcrème in een minder grote hoeveelheid gebruikt en vaak ook delen overslaat. Mensen zijn zich bij een zonbeschermingsproduct bewuster dat ze wat royaler moeten zijn en dus egaler moeten smeren. Wil je een zonbeschermingsproduct goed laten werken, moet je het 15 min voordat je de zon ingaat aanbrengen en moet er 2mg per cm2 product worden gebruikt. Dit komt overeen met een halve theelepel aan product voor het gelaat. Dit is best veel!

In een dag-verzorgingsproduct zitten veel Barrière herstellende ingrediënten. De techniek die erin gebruikt wordt om een beschermingsfactor in een dagcrème stabiel te houden, zorgt ervoor dat deze minder goed werkt dan een apart zonbeschermingsproduct. Optimaal is als je elke twee uur opnieuw een zonbeschermingsproduct aanbrengt. Dat zou dus betekenen dag je een dagcrème ook om de twee uur moet aanbrengen. Bijna niemand doet dit!

Minerale make-up en pigmentvlekken

Vaak zie je dat vrouwen in de ochtend make-up aanbrengen en daarna niet meer de huid insmeren met een SPF, omdat hun make-up dan niet meer mooi gaat zitten. Gelukkig zijn er hiervoor mooie oplossingen in de vorm van minerale make-up poeder. Dit kan je de hele dag mooi bijwerken. Dit versmelt vaak met de huid en is daardoor minder zichtbaar. Een vloeibare foundation heeft vaak een wat lagere beschermingsfactor. Van nature heeft make-up al een beschermende werking voor de huid, maar voor extra bescherming wordt er nog een extra SPF aan toegevoegd. Deze is ook na een tijdje uitgewerkt.

Omdat minerale make-up heel mooi versmelt met de huid is het ook minder zichtbaar en kun je het heel mooi als touch-up van je SPF gebruiken om de hele dag de huid te beschermen. Daarnaast bestaan er ook sprays met een SPF erin. Deze worden minder geadviseerd i.v.m. de nanodeeltjes die erin zitten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat als je nanodeeltjes inademt, ze niet heel goed zijn voor je lijf. Ondanks dat je een grote hoeveelheid van deze nanodeeltjes zou moeten inademen voordat ze een toxische werking hebben, wordt er over het algemeen gezegd dat het beter is om een brush of crèmeproduct te gebruiken om je bescherming aan te brengen in plaats van met een spray.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van theskindepartment.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 107 reviews.
Winkelmand